Web Analytics Made Easy - Statcounter

عید سعید «فطر» از راه می رسد و با آداب و رسوم مذهبی و فرهنگی در شهری با قدمت مذهبی و تاریخی شیراز، رنگ و بوی دیگری دارد.

خبرگزاری شبستان - شیراز:

در میان اعیاد مسلمانان، شاید هچ عیدی به شیرینی عید سعید «فطر» نباشد چرا که بعد از یک ماه به مهمانی خدا رفتند، با هلول ماه شوال، لذت وصف نشدنی به همراه می آورد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

لذت این عید به ویژه برای کودکانی که پا به پای بزرگترها با معنویات سحرها و افطارها آشنا شده و انس گرفته اند، بیشتر است.

 

لذتی که «علی محمد غلامی»، یک پسر هفت ساله که هنوز هم به سن تکلیف نرسیده، آن را لذت بخش وصف می کند و می گوید: مادربزرگ «محترم» که هر سال در خانه روزه می گیرد، امسال حال و هوای دیگری برای ماه رمضان من ایجاد کرد.

این دانش آموز اول ابتدائی ادامه می دهد: سحرهای امسال با صدای رادیوی کوچک مامان «محترم» که از گوشه آشپزخانه دعای سحر را پخش می کرد، حال و هوای دیگری به خانه می داد، بیدار شدم و با او سحری خوردم.

 

 

وی اضافه می کند: نماز خواندن را در کنارش یاد گرفتم و موفق شدم تا امسال، چند روز را هم کامل روزه بگیرم و دیگر روزه داری من به روزه «کله گنجشکی» خلاصه نشود.

علی محمد با اشاره به آشنا شدن با برخی احکام مربوط به ماه مبارک رمضان، بیان می کند: امسال یاد گرفتم که «فطریه» دادن چه معنایی دارد و چه پیامدهای مثبتی در جامعه می تواند داشته باشد.

 

فلسفه پرداخت زکات «فطریه»

 

یکی از مسائل که با فرا رسیدن عید سعید «فطر» مطرح می شود، پرداخت زکات «فطریه» است که از واجبات مالی به شمار می رود که باید با قصد قربت پرداخت شود.

مسلمانان بعد از یک ماه، روزه‌داری در ماه مبارک رمضان در روز عید «فطر» و قبل از شرکت در نماز عید، مبلغی را به عنوان فطریه پرداخت می‌کنند که این وجوه برای کمک به فقرا و مستمندان و دیگر موارد ذکر شده در فقه، هزینه می‌شود.

«زکات فطره» در متون دینی، مکمل و تمام کننده روزه است و باعث قبولی روزه ماه مبارک رمضان می شود، باعث سلامتی جسم و پاکسازی روح از رزایل اخلاقی است و در روایتی که در تفسیر آیه شریفه «قد افلح من زکیها» آمده است، منظور، تزکیه زکات فطره است.

 

شبی با فضیلت عید «فطر»

شب عید «فطر» از شب های با فضیلت و شرافت و  بهترین زمان برای دعا است و به گفته حجت الاسلام «سید مرتضی شیرازی»، خواندن زیارت «امام حسین (ع)» در این شب مستحب موکد است و غسل کردن در شب عید «فطر» نیز استحباب دارد:

 

استاد حوزه و فقه و حقوق دانشکده حقوق دانشگاه آزاد اسلامی شیراز می افزاید: از مستحبات موکد روز عید «فطر»، غسل کردن است که آغاز وقت آن طلوع فجر و پایان وقت غسل، پیش از بیرون رفتن برای نماز عید است.

 

حجت الاسلام «سید مرتضی شیرازی» اضافه می کند: گفتن تکبیرات به گونه‌ای که وارد شده پس از نماز مغرب و عشای شب عید و نیز هنگام نماز صبح و قبل و بعد از نماز عید «فطر»، نیز بنابر قول مشهور، مستحب است.

 

امام جماعت مسجد «حجت القائم (عج)» باغ حوض شیراز با اشاره به فضیلت های خواندن نماز عید سعید «فطر» عنوان می کند: گزاردن نماز عید «فطر» در عصر غیبت مستحب است و بنابراین خواندن آن واجب نیست اما بهتر است.

 

وی تاکید می کند: در برخی از روایات گفته شده که خداوند به اندازه ای که در ماه مبارک رمضان و شب های قدر، گناهان را می آمرزد در روز عید «فطر» و با خواندن نماز عید، گناهان را مورد عفو و بخشش خود قرار می دهد.

 

 

حجت الاسلام شیرازی ادامه می دهد: خواندن نماز عید به صورت جماعت نیز مستحب است و توصیه شده که قبل از خواندن نماز با چیزی مانند خرما افطار کرده و زکات «فطره» را هم بدهند و بعد نماز عید را بخوانند.

 

نماز عید در بحران کرونا

به گفته این کارشناس مذهبی به دلیل اینکه نماز عید «فطر» به علت شیوع کرونا و حفظ سلامت شهروندان در برخی شهرها، امسال برگزار نمی شود، هر شخص می تواند نماز عید «فطر» را به تنهایی در منزل خود بخواند:

 

این استاد حوزه و دانشگاه تاکید می کند: خواندن نماز «عید» در مساجد و حسینیه هایی که دارای صحن حیات هستند و فاصله گذاری اجتماعی را رعایت می کنند نیز در این شرایط به صورت جماعت، قابل برگزاری است.

حجت الاسلام شیرازی با اشاره به احکام فطریه، بیان می کند: از امور واجب در روز عید سعید «فطر»، پرداخت «زکات فطره» است که زمان وجوب آن از غروب شب عید «فطر» تا زمان طلوع فجر روز عید است و پس از آن زمان به نیت رجاء باید آن را پرداخت کنند.

 وی می افزاید: طبق فتوای مقام معظم رهبری و بیشتر مراجع تقلید، مقدار فطریه برای هر نفر، سه کیلو گندم معادل 10 هزار تومان تعیین شده است که البته این مبلغ حداقل است و کسانی که غالب مصرف خورد و خوراکشان برنج و ... باشد، بهتر است که به ازای هر نفر، مبلغ سی هزار تومان، فطریه بدهند.

امام جماعت مسجد «حجت القائم (عج)» باغ حوض شیراز اضافه می کند: اگر فرزندی، بعد از غروب آفتاب شب عید «فطر» به دنیا بیاید باید برای او هم فطریه پرداخت شود و همچنین پرداخت فطریه افراد واجب النفقه شخص مانند همسر و فرزندانی که تحت سرپرستی انسان باشند و یا سایر افراد مانند پدر و مادری که مخارج زندگی آنها توسط فرزندانشان تامین می شود بر آن شخص واجب می شود.

وی تاکید می کند: اگر در شب عید «فطر» و با دعوت میزبان به میهمانی رفته باشید، فطریه مهمانان نیز بر عهده میزبان است و در غیر این صورت چیزی بر عهده میزبان نیست.

نماز امسال

به دلیل شیوع کرونا، امسال نماز عید «فطر» در 62 شهر فارس و با رعایت اصول و نکات بهداشتی برگزار خواهد شد:

مدیر نمایندگی شورای سیاست گذاری ائمه جمعه در فارس با اشاره به برگزاری نماز عید «فطر» در شهرهای دارای وضعیت سفید، می گوید: بر این اساس در 62 شهر استان فارس که وضعیت سفید در حوزه شیوع کرونا دارند، برگزار می شود.

حجت الاسلام «حسین ملک مکان» ادامه می دهد: البته شرط اقامه نماز عید «فطر» در مصلاهای نماز جمعه این شهرها، عدم ایجاد اجتماعات بزرگ است.

وی اضافه می کند: لازم است تا نمازگزاران در این شهرها نیز، مهر و سجاده شخصی با خود بیاورند و از ماسک و دستکش استفاده کنند و به فاصله گذاری اجتماعی توجه داشته باشند.

 

عید فطر به سبک شیراز

مانند برگزاری هر یک از اعیاد و مراسم مذهبی و فرهنگی، برگزاری مراسم عید سعید «فطر» در استان ها و شهرهای کشور ما آداب مخصوص به خود دارد و در شیراز نیز با رسم رویت هلال ماه شوال، آغاز می شود:

یک راهنمای گردشگری فرهنگی با اشاره به آداب ردم شیراز برای برگزاری مراسم عید «فطر» می گوید: مردم شیراز در آخرین شب ماه مبارک رمضان به پشت بام خانه یا خارج از شهر رفته تا هلال ماه شوال را رویت کنند.

 

«محبوبه دهقانیان» ادامه می دهد: برگزاری نماز عید «فطر» در شیراز همواره دیدنی بوده است و  در زمان حیات «رئیس العلما»، یکی از روحانیون بزرگ شیراز، صبح عید، عده ای به در منزل وی واقع در خیابان «آستانه» شیراز می رفتند تا او را برای خواندن نماز عید به آستانه «سید علاء الدین حسین (ع)» بیاورند.

وی اضافه می کند: رئیس العلما با عبایی سفید و شمشیری در دست در جلوی جمعیت حرکت می کرد و جمعیت با فرستادن  صلوات و گفتن تکبیر او را همراهی می کردند.

دهقانیان با تاکید بر اقامه نماز عید «فطر» در حرم مطهر «آستانه» و مساجد شیراز، عنوان می کند: مردم شیراز، ضن پرداخت زکات «فطریه» در صبح عید و بعد از نماز به پذيرايی از مردمی که در مساجد حضور داشتند و حتی رهگذران، می پرداختند.

وی می افزاید: پذیرایی با صرف صبحانه و شامل لقمه نان، پنیر و سبزی، شیرینی زولبیا و بامیه ( زِلِیبی بامیه)، چای، بیسکوییت، لقمه‌ یخنی عدس و کلم و یخنی نخود از نمازگزاران انجام می شد.

شیرازی ها، پس از اتمام این مراسم برای عرض تبریک به دیدار بزرگترها می رفتند و روز عید «فطر» هر ساله برای مردم شیراز، روز جشن و سرور از دیرباز بوده است که در آن به شکرگزاری خداوند می‌پردازند.

گزارش: مریم شمالیان

 

پایان پیام/664

منبع: شبستان

کلیدواژه: کرونا در فارس زکات فطریه احکام دینی آداب و رسوم ماه رمضان عید فطر شیراز خواندن نماز عید ماه مبارک رمضان ادامه می دهد حجت الاسلام عید سعید روز عید شب عید

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۰۵۴۸۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ماجرای چرایی ساخت مسجد در پارک‌های بزرگ شهر

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، در دنیای امروز پارک‌های شهری به عنوان یکی از فضا‌های عمومی، به دلیل دارا بودن کارکرد‌های گوناگون اجتماعی، اقتصادی و اکولوژیکی، جزء مهم‌ترین بخش‌های محیط‌های شهری به حساب می‌آیند که نبود یا کمبود آنها می‌تواند اختلالات جدی در روند زندگی شهروندان ایجاد کند. اهمیت فضا‌های سبز شهری تا بدان حد است که امروزه وجود این کاربری به‌عنوان یکی از شاخص‌های توسعه‌یافتگی جوامع به‌حساب می‌آید.

فضای سبز حق همه شهروندان است

از طرف دیگر بوستان‌ها و فضا‌های سبز شهری به علت کارکرد‌های مختلفی که دارد از دیرباز مورد توجه مردم قرار داشته چراکه حضور در پارک به بهبود کیفیت زندگی شهری کمک می‌کند و به همین دلیل به محلی برای تجمع گروه‌های مختلف اجتماعی در آن شده است.
اگر پارک‌ها را صرفا محیطی سبز، بی‌دفاع و فاقد هرگونه فعالیت اجتماعی وفرهنگی در نظر بگیریم شاهد رشد و توسعه انواع آسیب‌های اجتماعی در آن قسمت‌ها خواهیم بود. با توجه به حضور نوجوانان، جوانان و خانواده‌ها در بوستان‌ها و فضا‌های سبز و تامین امنیت روانی آنها این مسئله از اهمیت دوچندانی برخوردار می‌شود.

فعالیت‌های فرهنگی در بوستان‌ها افزایش می‌یابد

مدیریت شهری باید بتواند پارک‌ها و فضا‌های سبز را به نحوی مدیریت کرده که شرایط حضور همه شهروندان اعم از کودکان، خانواده‌ها و سالخوردگان در آن محل‌ها فراهم شود. در این رابطه نرگس معدنی‌پور رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران ضمن تاکید بر اینکه برنامه‌ریزی و اجرای فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی را در پارک‌ها و بوستان‌های شهر باید افزایش داد معتقد است باید توجه ویژه‌ای به ایجاد زیر ساخت‌های فرهنگی و اجتماعی در پارک و بوستان‌های شهر شود و این یک ضرورت اجتناب ناپذیر است.

شهرداری تهران از گذشته در مناطق مختلف ۲۲ گانه شهر تهران اقدام به ساخت خانه‌های فرهنگ و برگزاری کلاس‌ها و برنامه‌های متنوع در محل بوستان‌ها و فضای سبز می‌کرد تا بتواند مدیریت فرهنگی پارک را به نحو صحیح عهده‌دار شود.

آن‌طور که از صحبت‌های معدنی‌پور بر‌می‌آید در پارک‌ها نه تنها باید برنامه و فعالیت‌های متنوع فرهنگی هنری اجتماعی و ورزشی با رویکرد خانواده محوری طراحی و اجرا شود، بلکه یکسری ساختار و زیرساخت‌های فرهنگی و اجتماعی نیز در آن باید ایجاد شود تا به کمک آنها بتوان مدیریت فرهنگی و اجتماعی در پارک‌ها را تقویت کرد.

مدیریت بر عهده مردم

همانطور که پیش از این در سازمان فرهنگی و هنری اکثر خانه‌های فرهنگ محله در پارک‌ها ایجاد می‌شدند تا آنها مدیریت فرهنگی پارک را به عهده بگیرند البته شهرداری تهران تلاش کرده تا با ایجاد شرایط حضور اقشار مختلف مردم در فضای پارک‌ها موقعیتی را فراهم کند که در کنار دریافت خدمات، شهروندان بتوانند محیط را مدیریت کرده و از بروز انواع آسیب‌ها جلوگیری کنند.

پروژه مشارکت مردم کلید خورد

در راستای اجرای این هدف برای سپردن بخشی از مدیریت بوستان‌ها و فضای سبز شهری به شهروندان در کنار توسعه خدمات اجتماعی و فرهنگی به افراد مانند طرح‌ها ورزشی، بازارچه‌های محلی، کافه‌‎های سیار و ...، پروژه ساخت مسجد در پارک‌های بزرگ کلید خورده است.

یکی از نیاز‌های مردم مسجد است

یکی از این پارک‌های بزرگ که اخیرا سروصدای زیادی هم به پا کرده، پارک قیطریه است. علیرضا زاکانی شهردار تهران درخصوص ساخت مسجد در این پارک بزرگ می‌گوید که پارک قیطریه را به عنوان جایی که نیاز‌های مردم را تامین کند، مد نظر قرار دادیم و یکی از نیاز‌های مردم هم مسجد است.

همچنین وی در ادامه ضمن تاکید بر اینکه در روند ساخت مسجد هیچ درختی قطع نمی‌شود بیان کرد: فقط موضوع مسجد مطرح نیست بلکه امکاناتی در موضوعات مختلف مثل مجموعه‌های آموزشی یا خدماتی در این پارک و دیگر پارک‌های فرامنطقه‌ای تهران که شرایط این کار در آنها وجود دارد، ساخته خواهد شد.

هیچ درختی قطع نخواهد شد

شهردار تهران در کنار بازدید حضوری از پروژه احداث مسجد در این پارک تاکید داشت که هیچ درختی نباید قطع شود و برهمین اساس نقشه اولیه احداث مسجد تغییر کرد و در حال حاضر، فقط چند نهال کوچک در محل نقشه جدید قرار دارد که قرار شد آنها نیز به بخش دیگری از پارک در کنار مسجد منتقل شود.

با این حال زاکانی به شهروندان اطمینان داد که پیشنهادات و نظرات آنها را مورد نظر قرار داده و همه تلاش خود را برای رضایتمندی و ارتقا سطح خدمت رسانی و فرهنگی اماکن شهر تهران از جمله پارک‌ها به کار خواهد بست.

تهران به سوی سبز شدن

پایتخت هم اکنون حدود ۲۴۰۰ پارک و بوستان دارد که در همین رابطه سال گذشته یک میلیون و ۳۰۰ هزار اصله درخت به فضای سبز اضافه شد. برنامه شهرداری تهران قطع درختان و یا توقف توسعه فضای سبز نیست بلکه با ایجاد بوستان‌ها و پارک‌ها تلاش می‌کند تا محلی برای آسودگی از شلوغی و آلودگی شهر فراهم کند. 

در نهایت پارک‌ها محلی برای است تفریح و استراحت تعبیه شده‌اند که نباید با وقوع سایر آسیب‌های اجتماعی در آن، حق استفاده از پارک برای شهروندان گرفته شود. می‌توان با مدیریت صحیح و افزایش فعالیت‌های اجتماعی و فرهنگی در این محل شرایط حضور همه اقشار جامعه را در بوستان‌ها فراهم کرد. امیدواریم که در آینده شاهد مشکلات و مسائل چالش برانگیز در فضاهای سبز شهری نباشیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • برگزاری دومین کنگره بزرگداشت ماموستا«ملا عبدالله باشماق»در دهگلان
  • قامت شیراز در شعر، ادب و اندیشه بلند و شاخص است
  • تجهیز بزرگراه های شیراز به سامانه ثبت تخلف رانندگی
  • شیراز چگونه کلان‌شهری بدون آلودگی هوا شد؟
  • ماجرای چرایی ساخت مسجد در پارک‌های بزرگ شهر
  • توزیع ۶ میلیارد تومان زکات فطریه میان نیازمندان استان ایلام
  • در حوزه تخلفات شهری بیش از ۱۱۳۷ مورد تخریب و جمع‌آوری صورت گرفت
  • سومین سوگواره فرهنگی و مذهبی «نی ناله» فراخوان داد
  • از ارتقای اخلاق امدادگری تا توجه به فرهنگ دینی در هلال احمر
  • رویدادهای فرهنگی برای «خرم‌آباد»